Skip links

Sakarya Üniversitesi Öğrencilerine Göre Yemek Tarifleri

Hayatımızın olmazsa olmayanı, her anımızın gereksinimi yemek yemek, gözümüzü açtığımız saniyeden kapatana kadar her günümüzde olan, yaşamımızın ilk zamanları ihtiyaç dolayısıyla yaptığımız fakat sonrasında ‘yemek için yaşamak’ deyiminin vücut bulmuş halidir. Yemek yemenin yanı sıra birde yemek yapmak var ki, kadın-erkek her bireyin öğrenmesi gereken, öğrendiği takdirde ilerleyen yaşlarında ona çok kolaylık sağlayacak bir beceridir. Özellikle öğrencilik zamanlarında yemek yapmayı bilmek, ya da bilen arkadaşa sahip olmak hayat kurtarır. Malum öğrencilik hayatında yemek büyük bir bölümü kapsar. Neden mi? Sıcacık evinizden annenizin yemeklerinden uzaktasınız da ondan. Eskiden olsa eve gittiğinizde yemek hazır sizi bekler. Peki öğrencilik hayatınızda böyle mi olucak? Tabiki hayır..

Öncelikle barındıkları yerde yemekhane bulunan ve Sakarya Üniversitesinin yemekhanesinden yararlanan arkadaşlar, bu yemek yeme işlerinin çoğunu halletmiş sayılırlar. Bazı öğrenciler ise devamlı dışarıdan yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Bu durumda ise en çok tercih edilen yemekler ise hamburger, pizza gibi hazır yiyeceklerdir.Bunların yanı sıra birde yemeklerini kendileri yapan öğrenciler vardır.Bu arkadaşlar için YouTube search “öğrenciler için kolay yemek tarifleri” gururla sunar…

Yemek tarifleri elimizde tamam da bir de yemek yapmak için neler gerekli bunlara bakalım.

  1. yetenekli ve aç bir öğrenci
  2. mutfak
  3. mutfak araç gereçleri
  4. yemek için malzemeler

Tamam artık neler gerekli biliyoruz, 1. maddenin her koşulda var olduğunu düşünerek diğer maddeler ile başlayalım.. Mutfak Sakarya’da öğrencilerin ikamet ettikleri evlerin bir kısmı Amerikan-mutfak, bir kısmı ise mutfak salon ayrı durumda. Kişiye göre değişebilir fakat beraber oldukları durumda yemek yapmak ve yaptığınız yemeği gözlemlemek daha kolay olabilir. Yanlış anlamayın yemeği yakacağınızdan değil de tedbir olsun!Diyelim ki eviniz de mutfağınız da var artık yemek yapmak için gerekli olan diğer şeyler neler biraz da onlara bakalım

Mutfak Araç Gereçleri

Bunlar tam olarak tencere, tabak, bardak, çatal-kaşık vb gereçler. Bunları ailemizin kullanmadığı tabak-çanaklar ile giderebileceğimiz gibi, Sakarya’da Çark Caddesinde bulunan çeşitli ve uygun fiyatlı mağazalardan da edinebilirsiniz. Alışverişinize sıfırdan başlayacaksanız size şunu öneriyorum. Listenizi oluştururken öncelikle aklınıza gelebilecek en temel eşyaları yazın, daha sonra bir yemek bulun kendinizde mesela makarna, ki kendisini oldukça fazla yaparak bu konuda uzmanlaşacağınızı düşünüyorum:) Makarna yapmayı gözünüzün önüne getirin, orada kullanacağınız malzemeleri düşünün örneğin süzgeç, listenizde olmayabilir hemen ekleyin! Veya boş mutfak dolaplarınıza bakın ailenizin evindekileri düşünerek içlerinde olması
gereken malzemeleri düşünerek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Bunların hiçbirini yapmıyorsanız da artık alışveriş esnasından spontane bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. Bu alışverişleri yaparken size tavsiyem sadece çok ucuz olduğu için almayın bazı şeyleri, çünkü bu aletlerle çok fazla temasımız olacak, bunun için çoğu aletinizi plastik yerine cam,çelik tercih edebilirsiniz. Ayrıca tencere tava gibi ürünleri de en az 4 yıl kullanacağınızı düşünerek bir kere alıp iyi bir şey almanızı öneririm. Bazı küçük mutfak eşyalarını da bu aşamada unutmamak gerekir örneğin kettle, tost
makinesi,el mikseri gibi.. Evet nihayet araç gereç alışverişimiz de bitti. Şimdi gelelim buzdolabını doldurmaya.. O zaman buyrun diğer maddeye..

Mutfak Malzemeleri

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki Sakarya’da çok fazla market var. Her nerde oturuyorsanız oturun evinizin yakınlarında en azından bir bakkal ve birkaç market olacak. Eğer vaktiniz varsa ve size refakat edebilicek bir arkadaşınız varsa alışverişinizi kış aylarında üniversite caddesindeki marketlerin ard arda olduğu alandan yapmanızı tavsiye ederim. Yazın ne yapacağız diyenler, kış alışverişi bitsin onu ayrıca açıklayacağım. Neden üniversite caddesindeki alanı tavsiye ediyorum biliyor musunuz? Çünkü orada birçok market her biri farklı kategorilerde iyi. Örneğin; sebze-meyvelerin en çeşitli ve taze olduğu market Migros iken, temizlik malzemelerinin -ki bunların içinde çamaşır suyundan tuvalet kağıdına şampuanına kadar her şey var en uygun olduğu marketler ise ŞOK veya A-101 dir.

Kış alışverişlerimizi böyle yaptık diyelim, yazın ne yapacağız? Mavi durakta kurulan çarşamba pazarı diyor ve susuyorum.. Anlatacak daha bir sürü şeyim olduğunu hatırlayarak devam ediyorum.. Sebzenin meyvenin en güzel en taze ve en ucuz olduğu yer burası. Tüm meyve sebze alışverişinizi buradan yapabilirsiniz. Kalan alınacakları ise bu pazarın tam karşısında BİM var işte oradan alabilirsiniz. Yaz-Kış alışverişinizi nereden yapacağınızı artık biliyorsunuz şimdi gelelim ürünleri nasıl alacağımıza. Öncelikle markete gitmeden önce bir ihtiyaç listesi/alınacaklar oluşturmanızı öneririm.

Listeye tabi kalarak alışveriş yaptığınızda çok daha uygun fiyatla marketten çıkabilirsiniz. Ürünleri alırken son kullanma tarihlerine, meyve sebzelerin çürümemiş ve olmuş olmasına, süt meyve suyu gibi karton kutuda olan gıdaların kutularının delik veya şişmiş olmamasına, diğer paketli gıdaların ise delinmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.

Evet artık yemek yapmak için ihtiyacımız olan her şeyi öğrendik ve bunların her birini edindik. Yemek yapmaya başlayabiliriz artık. Yemek yapmaya en temel yemeklerle başlamamız, bu süreçte profesyonelleşene kadar karnımızın da tok kalmasına yardımcı olacaktır. Nedir bu temel yemekler? Makarna, patates kızartması, menemen, pilav, size yapılması kolay gelen bir çorba, salata.. İşte bu yemeklerin temelde her gün içlerinden en az 2 tanesi soframızda bulunur . Şimdi gelelim bu yemeklerin yapımına.. Öğrencilerin Baş Tacı Makarna Makarna öğrenci yemeği olarakta bilinen hem uygun fiyatlı olması hem de çok kolay yapılması hasebiyle öğrencilerin baş tacıdır.

Peki nasıl yaparız makarnayı?

Öncelikle çubuk, fiyonk, kelebek, boncuk ve daha bir sürü çeşidi olan makarnalardan herhangi birini seçerek işe başlayabiliriz.

  • Geniş ve derin bir tencereye kaynatılmış su koyarak işe başlayabilirsiniz, eğer kettle kullanmıyorsanız tencerede de suyu kaynatabilirsiniz.
  • Yapacağınız makarna miktarını göz önünde bulundurarak yeterli miktarda tuz ve yapışmaması için bir damla sıvı yağı kaynattığımız suyun içine atalım
  • Daha sonra paketteki makarnayı kaynattığımız suya atalım bu aşamada altı ortadan yükseğe dönük ateşte olabilir. Her makarnanın pişme süresi birbirinden farklıdır, birde sizin az,orta,çok pişmiş türlerden hangisini tercih ettiğinize göre makarnanızı pişirin.
  • Tüm makarnaların yapımında yukarıdaki adımların hepsi ortaktır. Bundan sonrasında ise makarnanızı sade, salçalı, yoğurtlu veya sizin sevdiğiniz hangi yapılış şekli varsa herhangi birini tercih edebilirsiniz.
  • Biz en çok tercih edilen salçalı makarnadan başlayalım bunun için pişen makarnalarınızı süzgeç yardımıyla süzdüğünüz sırada tenceremize yağ, salça, varsa krema veya bir miktar sütü altı kısık olucak şekilde önce malzemeleri tek tek pişirerek başlayıp, en son hepsini harmanladıktan sonra makarnaları tencereye alıp karıştırabilirsiniz, salçalı makarnamız servise hazır..
  • Yoğurtlu yapmak istiyorsanız, makarnayı süzdükten sonra tencerede kızdırdığınız yağa döküp karıştırabilir, ayrı bir kapta yoğurt, isteğe göre sarımsağı karıştırarak makarnanızın üzerine dökebilirsiniz. Küçük bir tavada yağı kızdırıp üzerine de pul biber yakarak bir sos hazırlayabilirsiniz. Servise hazır..

Makarna kendi içinde çok fazla çeşitlenebilecek, koyulan farklı bir ürünle birçok çeşit leziz öğün üretebileceğiniz bir yemek. Onu farklı malzemelerle örneğin kaşar, krema, mısır, ton balığı, tavuk, mantar vb. gibi zenginleştirerek servis edebilirsiniz.Gelelim bir diğer önemli yemek çeşidine: çorba..

Çorba Türk mutfağının olmazsa olmaz mis gibi sıcacık başlangıcıdır. Öğrenciler için ise de yemesi oldukça mantıklı olacaktır çünkü sürekli hazır gıda ve fastfood beslenen mideler çorba ile bozulan sindirim sisteminin düzelmesine yardımcı olacaktır. Çorba yaparken en kolay yapabildiğiniz hangisiyse onu yaparak başlayabilir sonrasında kendinizi geliştirebilirsiniz. Eğer hayatınızda hiç çorba yapmadıysanız o zaman buyrun gelin benim hem çok doyurucu hem de çok kolay Mercimek Çorbası tarifime.. En Pratik Çorba: Mercimek Herksin sıklıkla tükettiği bu çorba pratik olması nedeniyle öğrenciler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Doya doya içeceğimiz, kıvamlı çorba tarifimize geçelim önce malzemeler:

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek,
  • patates,
  • 1 soğan,
  • 1 havuç,
  • sıvı yağ,
  • tuz.

Öncelikle büyük bir çorba tenceresine az miktarda sıvı yağ koyalım. Minik minik kestiğimiz soğanları kızmış yağa atalım, onlar orada kavrulurken biz bir yandan mercimekleri nişastası akana kadar güzelce yıkayıp kenara alalım. Patates ve havucu rendeleyip kavurduğumuz soğanların içerisine koyalım, ardından mercimeklerimizi süzerek tencereye alalım, kavuralım. Daha sonra kaynar suyu tencereye aktaralım önce altını en yukarı verelim bi fokurdasın, sonra en kısıkta ağzını kapatarak pişirelim. Pişmeye yakın kapağını açıp tuzunu ilave edelim. El blenderından geçirelim. Bir yandan da küçük bir tava da tereyağında nane ve pul biberi yakalım ve bu güzel sosu çorbamızla birleştirip karıştıralım. Çorbamız servise hazır..

Büyük Küçük Herkesin Bayıldığı Patates Kızartması

Herhalde patates kızartmasını yapmayan yoktur. 7 den 70 e herkesin bayılarak yediği bu tarifi birkaç püf noktası ile sizinle paylaşayım. Öncelikle isteğinizde göre birkaç tane patates soyun, kızartmalık doğrayın ve onu bir kaba soğuk suyun içine alarak buz dolabında bir gece bekletin, bu işlemi yaptığınızda patates kızartmanız BURGERKING patatesleriniz gibi çıtır çıtır olacak. Patatesleri kızgın yağa atmadan önce kurulamayı unutmayalım. İyice kızardığına kanaat getirdiğimizde ise bir tabağa havlu kağıt serip patateslerimizi onun üzerine servis edelim ki yağı havlu kağı çeksin.

Kahvaltıların Olmazsa Olmazı Menemen

Sadece kahvaltıda yenir diyerek haksızlık yapmak olmaz menemene, akşam yemeği hatta gece kaçamaklarını sevenlerin bayılarak yediği bir yemektir kendisi.. Menemenin birçok çeşit yapılışı var benim size vereceğim tarifteki malzemeler şunlar: 1 adet soğan, 2-3 sivri biber, 3-4 domates (ezilmiş yumuşak olanları kullanabilirsiniz), 2 adet yumurta, tereyağı,pul biber, karabiber, tuz. Tüm sebzeleri küçük küçük doğrayıp tereyağını erittiğiniz tavaya alın hepsini ayrı ayrı kavurun en son hepsi kavrulduğunda altını kısarak dinlendirin, baharatlarınızı ekleyin ve çırptığınız yumurtaları tavanıza ekleyin piştikten sonra altını kapatın. Afiye olsun..

Türk Mutfağının Dumanı Üstünde Tereyağlı Pilavı

Annelerimizin çoğu yemeğin yanında yaptığı pilav. Bulgur ve Pirinç Pilavı en yaygınlarından. Biz ikisinin de tarifini öğreneceğiz bugün. Her ikisininde bazı aşamaları ortak olduğundan beraber anlatalım. İki pilavı da yaparken pirinçleri ve bulgurları güzelce yıkayalım. Pirinçleri yarım saat önceden ılık tuzlu suda bekletelim.Tereyağı koyduğumuz pilav tenceresine bulgur pilavı yaparken soğan,biber,domates ve salça ekleyebilir, eğer sade seviyorsanız doğrusan bulguru koyabilirsiniz. Pirinç için de aynı şeyler geçerlidir. Pirinçleri tencereye alıp yaklaşık 5-7 dakika kavuralım.
Her iki pilava da tuz ekleyip 1 su bardağı pirinç yada bulgura 1.5 su bardağı kaynar su koyarak altını en kısık ateşe alıp pişmesini bekleyelim. 15-20 dk içinde pişmiş olacak. Altını kapatıp havlu kağıdı tencerenin üstüne koyarak kapağı kapatın demlendikten sonra servis edebilirsiniz.

Her Gün Sofralarımızda Salata

Herhangi bir salata yapmak için o an evimizde ne varsa; kıvırcık, marul, göbek, maydonoz, roka, maskolin, domates, salatalık, biber, yeşil soğan, kuru soğan, havuç ve sizin sevdiğiniz hangi sebzeler varsa bunlarla kendinize güzel bir salata hazırlayabilirsiniz. Sosu için zeytinyağı, tuz, nar ekşisi ve limon kullanabilir, arzunuza göre en son üzerine konserve mısır, zeytin ve ya peynir parçacıkları koyabilirsiniz. İşte yemek yapmaya sıfırdan başlayan bir öğrencinin ilk deneyimlerinde, öğrencilik hayatının ilk yıllarında yapabileceği yemekler bunlardı.

Şimdi gelelim zaten bunları yapabilen ve artık daha kapsamlı yemekler yapmak isteyen öğrencilere. Onlar artık belki annelerinin yaptıklarını izleyerek belki merakları olduğundan belki de kendileri evlerinde yemek yaptıkları için artık bu temel tariflerile sınırla kalmak istemez ve yapabileceklerine inandıkları çokta zor olmayan yemekleri yapmaya başlarlar.şimdi size tıpkı anlattığımız gibi yemeklerden oluşan uygun fiyatlı ve doyurucu bir menü  hazırlamaya: başlangıçta sıcacık bir ezogelin çorbası ara soğukta zeytinyağlı taze fasülye ara sıcakta fırında baharatlı patates ana yemekte köri soslu tavuk tatlı olarak ise magnolia Tabi bir öğrencinin bunları aynı günde yapması beklenemez, daha fazla yemek tarifi vermek amaçlı size her öğrencinin yapabileceği yemekelerden oluşan bir menü hazırladım. Artık geçelim yemeklerin tariflerine..

İçeriği Zengin mi Zengin Bir Çorba Ezogelin Çorbası

Bu çorba içeriği bakımından birçok tahılı barındırır ve oldukça doyurucu bir çorbadır. Yapılışı mercimek çorbasına çok benzer fakart ekstra malzemeler kullanılır. Şimdi bu çorba için gereken malzemeleri sayalım:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı bulgur
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet doğan
  • yağ
  • nane
  • pulbiber
  • yeteri kadar tuz
  • yeteri kadar sıcak su

Öncelikle biraz yağ koyduğumuz çorba tenceresinde soğanları kavuruyoruz, salçayı ekleyip kavuruyoruz, ardından bolca yıkadığımız mercimeği kavuruyoruz, sırasıyla bulguru ve pirinci de katıp sıca su ekleyip haşlanmaya bırakıyoruz. Bu işlemde altı en kısıkta olacak. Çorbamız piştikten sonra el blanderından geçiriyoruz ve küçük bir tavada tereyağında yaktığımız pulbiber ve karabiberi döküp karıştırıyoruz. Çorbamız servise hazır.. Eveet çorba tamam sırada bu menüye zeytinyağlı ara soğuk olarak eklediğim ama aslında hepimizin ana yemek olarakta yiyebileceği nefis bir yaz yemeği olan taze fasülyeye.

Zeytinyağlıların En Lezzetlisi Taze Fasülye

Özellikle Egelilerin sofrasından eksik olmayan, bol domates ve soğanla yapılan sıcak ya da soğuk her türlü servis edildiğinde ayrı ayrı lezzet veren enfes bir tarif. O zaman hemen malzemelere geçelim:

  • yıkanmış ayıklanmış ve kırılmış taze fasülye
  • 2 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 1/2 diş sarımsak
  • bir tatlı kaşığı salça
  • yeteri kadar sıcak su
  • zeytinyağı
  • tuz
  • 1 küp şeker

Öncelikle soğan ve domateslerimizi küp küp doğrayıp, sarımsakları da rendeleyerek veya keserek hazırlayalım. Domateslerin kabuklarını soymayı unutmayalım. kızmış tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökelim.Sırasıyla soğanı, sarımsağı, domatesi koyup kavuralım. daha sonra salçayı da kavurup fasülyeleri tenceye alıp her yeri eşitlenene kadar karıştıralım. Kavurma işlemine geçelim daha sonra kapağını kapatıp tüm fasülyelerin rengi değişene kadar pişirelim. Son olarak kaynar suyu üstünü geçene kadar ekleyip tuzu ve şekeri de ilave edelim. Altını en kısığa alıp pişmeye bırakalım. Yaklaşık 40 dakika içinde Taze Fasülyemiz servise hazır..

En Aperatif Fırın Patatesi

Ben buldum diye söylemiyorum hem çok leziz, hem de çok pratik bir yemektir kendisi. Ana yemeklerin yanında servis edilebilen doyurucu ve enfes tarife geçelim o zaman.. malzemelerimiz oldukça basit:

  • 3/4 adet patates
  • yarım su bardağı süt veya iki çorba kaşığı krema
  • pul biber
  • kekik
  • sıvı yağ
  • tuz
  • isteğe göre kaşar

öncelikle işe patateslerimizi küp küp doğrayarak başlıyoruz, bunları bir kaba alıp üzerine krema, sıvı yağ ve baharatları ekleyip fırına veriyoruz. Eğer acele yetişmesi gerekiyorsa 220 derecede 20 dakikada, aceleniz yok 200 derecede 40 dakikada pişer. Pişmeye yakın isteğinize bağlı olarak üzerine rendelenmiş kaşar ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun..

%100 Lezzetli Olacağı Garantili Köri soslu Tavuk

Öncelikle bu yemeği her yaptığınızda arkadaşlarınızın parmaklarını yiyeceğiniz garanti edebilirim. Dışarıda yediğiniz tüm köri tavukları unutun. Bu yepyeni bir tarif. Ayrıca tavuğu sevmeyen insanlar üzerinde denendi ve tavuk sevdirildi, Saha ne olsun! O zaman hemen geçelim tarife: malzemeler:

  • tavuk (pirzola etinden)
  • yarım soğan
  • 2 çay kaşığı köri baharatı
  • krema ya da süt
  • tuz
  • sıvı yağ

Öncelikle pirzolalık aldığınız kemiksik tavukları küp küp doğrayın. Ardından geniş bir tavayı kızdırıp bir miktar sıvı yağın üzerine tavuklarınızı alın ve yüksek ateşte onları sularını çekene kadar pişirin, ardından yarım soğana bir parmak boğumları olacak şekilde doğrayın ve tavuklarınıza ilave edip ölünceye kadar pişirin tuzu, köri baharatını ve kremayı ekleyip en kısık ateşte tavuk iyice kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun..

Çok Pratik Bir Tatlı, Magnolia

Misafiriniz mi geldi? 10 dakikada hangi tatlı yapılır? Magnolia.. Hem görsellik açısından hem de lezzet açısından doyurucu bir tatlı.. Öyleyse geçelim hemen tarife:

  • 1 paket bebe bisküvisi
    muhallebisi için;
  • 1 paket süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
    süslemesi için
  • muz veya çilek

Muhallebisini yapmak için tüm malzemeleri bir tencereye alarak yüksek ateşte katılaşıp fokurdayana kadar pişiyoruz. Daha sonra bir buz dolabı poşetinin içine bebe bisküvilerini alıp bardak yardımıyla kırarak ufalıyoruz. Aynı zamanda muz ve çilekleri kesiyoruz. Sıra geldi hepsini birleştirmeye. Önce bir kase ya da bardağa bir kat toz haline gelmiş bebe bisküvisi, bir kat muhallebi, bir kat meyveler diye gidecek şekilde 2 kat yapıyoruz üzerini meyvelerle süslüyoruz. Buz dolabında birkaç saat bekletiyoruz. Tatlımız servise hazır.. Unutmayın bir SAÜ lü bunlardan çok daha fazlasını da çıkarabilir, fakat öğrencilik hayatımızda ‘yaşamak için yemek’ sloganı ön planda olduğundan fazlasını yapmıyor. Yoksa ne davet sofraları çıkar.İşte kendini yemek konusunda biraz geliştirmiş birde aksine hiç tecrübesi olmayan bir öğrencinin bile kısa zamanda hazırlayabileceği en
güzel yemekleri sizlerle paylaştık, umarım çabucak yapar, afiyetle yersiniz..