Skip links

Devlet Katkısı ve Özel Kurum Bursları

Hayatın olmazsa olmayanı, modern dünyada varlığın devamı için gereksinim duyulan para, öğrencilik hayatının da olmazsa olmazıdır. Yenilen yemekten, gidilen yola, alınan bir eşyadan, hastane, eczane, kırtasiye gibi masraflara kısacası hayatın her alanında mutlak bir belirleyici güçtür. Dolayısıyla öğrencinin, özellikle de şehir dışında okuyan bir öğrencinin barınma temel olmak üzere, yeme-içme, ulaşım gibi ihtiyaçlarının karşılanması için belli bir harçlık gerekmektedir. Bu harçlık neye  göre ve nasıl belirlenmelidir. Tabiki her yıl yaşam standartlarının değişmesiyle pahalılaşan hayatı göz önünde bulundurmak gerekir. Bir öğrencinin aylık ihtiyacı duyabileceği temel şeyler neler olabilir öncelikle buna göz atalım. Barınma her insanın ve dolayısıyla her öğrencinin en temel gereksinimidir. Sakarya’da barınma ihtiyacını karşılamanın bir çok yolu vardır:

Bunlar,

  • Devletin yurtlarında(kredi yurtlar kurumu)kalmak,
  • Özel yurtlarda kalmak,
  • Apart veya ev kiralamak.

Her öğrenci maddi durumuna ve isteklerine göre bunlardan birini tercih edebilir. Şimdi bu süreçleri her biri için ayrı ayrı inceleyelim.

Sakarya’da birçok KYK yurdu bulunmaktadır. Bu yurtların en önemli özelliği ise hepsinin geçtiğimiz sene içerisinde yenilenmiş olmasıdır. Yurtlar yeni olduğundan konfor da en üst düzeydedir. Kız ve Erkek Yurtları olarak ayrılan yurtların hepsinde 2 ila 6 kişilik odalar bulunmakta, yemekhane, çalışma odası, teras gibi alanlar bulunur.Servis imkanı bulunmaz fakat Sakarya’daki tüm KYK yurtları kampüse çok yakın olduğundan sıkıntı yaşanmaz. Peki nasıl yazılacağız KYK ya? Hangi öğrenciler nasıl tercih edilir?

KYK öğrencilerini belirlerken maddi durumlarıyla alakalı online bir form doldurtarak bir aşamaya tabi tutar. Sonuçlar açıklandığında öğrenciler asil ve yedek olarak sınıflandırılır. Asilden yerleşenler direkt kayıt hakkına sahip olur, asil kategorisi belirlenirken öncelik maddi durumu daha zayıf olanlar ile başlar, asilden yerleşme şansı yakalayıp kayıt yaptırmayan öğrencilerin yerine sıradaki yani yedek öğrenciler alır tüm bunları online olarak takip etme olanağı olduğundan sizin sıranız geldiğinde yedeklerdeyseniz bunu takip edebilirsiniz. Tüm bunları tercih edip KYK ye yazılanlar oldukça makul bir ücret ile barınma ihtiyaçlarını karşılayabilir. KYK için aylık güncel tutar 150 tl den başlayarak, yurdun yeniliği, lükslüğüne göre 160-265 tl arasında değişmektedir. Burada ortalama 200 tl barınma için temin etmemiz gerektiğini düşünebiliriz.

Kyk ile ilgili sorulara cevap bulduğumuza göre gelelim özel yurtlara..

Sakarya’da çok sayıda özel yurt bulunmaktadır. Bunlar konforlarına göre fiyatları yükselen her biri yeni sayılabilecek düzeydedir. Yurtlar tek kişilikten başlayarak 6 kişiye kadar çıkar. Bazı odalarda tuvalet/banyo, mutfak, salon bulunur, bazılarında ise tuvalet ve mutfak ortaktır,bazılarında mutfak bulunmaz. Yemekhane ise birçoğunda bulunur. Servis imkanı birçok yurtta bulunur.

Özel yurtlarda kalmak istiyorsak onlar da kalitelerine göre 300 tlden başlayıp 800 tl ye kadar gitmektedir. Özel yurtlarda bittiğine göre sıra geldi ev ve apartlara,

Sakarya apart ve ev konusunda da oldukça gelişmiş bir ağa sahiptir. Nitekim şehri gezmeye kalksanız her yerde öğrencilerin yaşadığı orta imkanlı siteler, öğrenci yerleşim apart/evleri, sadece kız ya da erkeklere özel tek binalık yerler görebilirsiniz. Eğer bir yönetime bağlıysanız yine servis imkanı sağlanırken, bireysel site ve yerleşim yerlerinde ise ulaşım otobüs, minibüs veya yayan sağlanmaktadır.

Her birinde mutfak bulunduğunda yemekhane gibi bir varlığa ihtiyaç duyulmaz.Apart ve ev fiyatları ise özel yurt fiyatları gibidir. Kalitesine ve yaşadığın kişi sayısına göre

300 tlden başlayarak 1400 tlye kadar çıkabilir.

Şimdi ise tüm barınma çeşitlerinde ve ödenmesi gereken fiyatlar konusunda bir fikir sahibi olduğumuza göre, gelelim ortalama ihtiyaç hesabı yapmaya.

Tüm bunlar düşünüldüğünde KYK öğrencisi aylık ortalama 200, özel yurt veya apart öğrencisi ise aylık ortalama 500 tl barınma ihtiyacına bütçe ayırmalıdır. Tüm bunların ortalaması hesaplandığında ise bir öğrencinin aylık barınma ihtiyacı ortalama 400 tl olabilmektedir.

Gelelim bir diğer hayati gereksinim yeme-içme ihtiyacına,

kyk yurdunda kalan öğrenciler için yemekhane ücretsiz olup, sabah ve akşam olmak üzere dışarıya gereksinim olmaksızın hizmet veren bir sisteme sahiptir. Bundan dolayı KYK yı tercih eden öğrenciler yeme içme masrafından muaftırlar.

Özel yurt için ise iki durum söz konusudur: yemekhane ücreti dahil ve dahil olmayanlar. Dahil ise KYK da olduğu gibi burada da yemek ücreti ödemezler, fakat yemekhane ücreti dahil olmayan yurtlarda günlük ortalama 10-12 tl gibi bir ücret karşılığı tüm gününüzü geçirebilirsiniz bunu bir ay için hesapladığımızda ise ortalama

11 tl den hesap yaparsak 1 ayda yeme içme masrafınız 330 tl olacaktır.

Ev ve apartta yaşanlar için ise durum daha farklıdır özellikle kişilere bağlı olarak değişebilen bu durum ortalama olarak yaşadığınız kişi sayısına göre de değişebilir fakat ortalama tutar 200 tl yi geçmez.

Tüm bunlar kıstas alındığında bir öğrencinin ortalama yeme içme tutarı 170 tl civarındadır.

En temel iki ihtiyaç olan barınma ve yeme-içme ihtiyaçlarımızı detaylı bir şekilde inceledik tüm ihtimalleri açıklayarak vardığımız sonuçta bir öğrencinin bu iki gerekesinim için aylık toplam 570 tl olduğunu saptadık. Fakat burada önemli olan başarı ve maddi yetersizlikler doğrultusunda düşündüğümüzde en asgari düzeyde aylık harcamaya baktığımızda KYK öğrencilerinin 470 tl burs veya kredi aldıkları durumda hem barınma hem de diğer ihtiyaçlara kolaylıkla yetirebilineceğini, özel yurt ve evde yaşayan öğrencilerin ise ailelerinden destek alarak ayrıca kredi alınması durumunda rahatlıkla geçinebilecekleri görülmektedir. Maddi durumu yeterli olan öğrenciler ise zaten kredi veya burs almadıkları için kendi imkanlarıyla öğrenimlerine devam ederler.

Burada barınma ihtiyacını ailesinin evinde karşılayan öğrencilere ek parantez açmak gerekir. Örneğin Sakarya’da yaşıyorsunuz ve barınma/yemek ihtiyacınızı aileniz karşılıyorsa bu durum değişebilir. Devletin sizi yeterli görmesi durumunda yani maddi imkan kısıtlılığından ötürü burs veya istek halinde kredi almanız duruunda paranızı dilediğiniz şekilde değerlendirebilirsiniz.

Yani bir öğrencinin en lüks şartlarda yaşamını devam ettirebilmesi için 570 tlye ihtiyacı vardır. Peki nasıl karşılayacağız bu miktarı?

Bazı aileler devlet katkısına ihtiyaç duymadan bu miktarı kolaylıkla karşılayabilirken, bazı ailelerin ise durumu bu ihtiyaçları karşılamaya yetmeyebilir. Bu durumda devlet katkısı veya  özel kurum bursları devreye girer. Öncelikle devlet katsın ve bunun tüm detaylarını inceleyelim. İlk olarak devlet katkısının önemini kavramak gerekir. Herhangi bir katkı olmaması durumunda aile çocuğunu okutamayabilir, öğrenci kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve ailesine yük olmamak için çalışmak isteyebilir ve bu

durum onun okul başarısını ve sosyal yaşam kalitesini düşürebilir. Temelde basit gözüken fakat devlet katkısı olmaması durumunda oluşabilecek sorunlar eğitim oranımızı dahi etkileyebilir. Buradan hareketle devlet katkısının ne kadar önemli olduğunu bilmek gerekir.