Skip links

Sakarya Üniversitesi Kayıt İşlemleri

Geçtiğimiz ay yapılan YKS sınav sonuçlarına göre öğrenciler tercihlerini yapacak ve istedikleri bölümlerde okumaya hak kazanacaklar. Sakarya Üniversitesi de, çok çeşitli bölümleri ile onbinlerce öğrenciye kucak açmaya hazırlanıyor. Bu zorlu sınav sürecini atlatan öğrencileri, şimdi ise yeni bir süreç bekliyor.

Tercih ve Yeni Kayıt Dönemi

Bu iki dönem en az YKS dönemi kadar önemlidir. Öğrencilerin doğru tercihleri yapmaları ve kayıt işlemlerini zamanında eksiksiz yerine getirmeleri için gerek tarihlere gerekse toplanacak belgelere dikkat edilmelidir. Şimdi Sakarya Üniversitesi’ne kayıt olmak için yapmanız gerekenlere göz atalım, Öncelikle iki tür kayıt çeşidi vardır:

1-Belge ile Kayıt Olmak

Sakarya Üniversitesinin sizden istediği belgeleri edinerek üniversitenin öğrenci işleri binasından yapılan kayıt işlemidir. Dolayısıyla bu işlem için Sakarya’ya gitmeniz gerekir. Bu yılki YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak.. Yani şehir dışından gelecek öğrencilerin bu tarihlere uygun hareket etmeleri gerekiyor.

Sakarya Üniversitesi’ne Belge ile Kayıt Yaptırmak için,

1. adım: Öncelikle E-devlet üzerinden kayıt yaptırmalısınız ve kayıt işleminden sonra, kimlik belgesi almak ve kampüsü yeni şehrinizi ziyaret etmek amacıyla Sakarya Üniversitesince belirlenmiş kayıt tarihlerinde, size uygun olan bir zamanda (mesai günü ve saati olmak koşulu ile) Sakarya Üniversitesi’ne gidebilirsiniz.

2.adım: Eğer E-devlet üzerinden kayıt yapamadıysanız belirtilen tarihlerde kayıt yerine giderek personellerin sunmuş olduğu hizmet sonucunda kayıt imkanından yararlanabilirsiniz. Özellikle bunun için yapılan ana kampüs kayıt alanındaki anonsları takip etmeli ve ardından da kayıt işleminizi gerçekleştirmelisiniz.

3.adım: Eğer ödenecek bir harç ya da tutarınız varsa belirlenen tutarı öğrenmeniz için ise kampüste dağıtılan el ilanlarından faydalanabilirsiniz.

2- Elektronik Kayıt

Üniversitenin her yıl ki kayıt tarihlerinde kayıt olamayan veya elektronik ortamda kayıt işlerini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler için online bir kayıt olma işlemi geçerli olacaktır. Sakarya Üniversitesi Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Öğrenciler bu tarihler arasında elektronik ortamdan üniversiteye kayıt olabilecekler. Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabiliyor olmalısınız. İşleminize başlamadan önce gerekli e-Devlet Şifresi,Elektronik İmza veya Mobil İmza’nızı temin etmelisiniz. e-Devlet Şifreniz PTT’lere kimliğiniz le birlikte şahsen başvurarak temin edebilirsiniz. Elektronik veya Mobil İmza temin etmek için ilgili hizmet sağlayıcılardan veya  operatörlerden bu hizmet satın almalısınız. Bu hizmetten faydalanmak için eDevlet Kapısı’nda kayıtlı iletişim belgelerinizin doğrulanmış olması gerekmektedir.

Nasıl Elektronik Kayıt Olunur?

Öncelikle E-devlet kapısı üzerinden birçok hizmet sunulduğundan arama kısmından rahatlıkla bulabilir, işleminizi kısa sürede halledebilirsiniz. Arama butonuna “Yüksek öğretim Kurulu Üniversite e-Kayıt” yazarak linke ulaşabilirsiniz.

Bu kısımdan sonra kayıt olmanın birçok yolu vardır. Bunlar,

  • E-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” altında bulunan “Üniversite e-Kayıt” bağlantısına tıklayarak,
  • Site İçi Arama kutusuna “Yükseköğretim” yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı / Üniversite e-Kayıt” bağlantısına tıklayarak,
  • Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkye.gov.tr/yok-e-kayit yazarak hizmete ulaşabilirsiniz.

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde Sakarya Üniversitesine başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecekler. Elektronik kayıt yapan adaylar, Sakarya Üniversitesi tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, orta öğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yüksek öğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak.

Kayıt aşamalarının neler olduğunu hangi tarihlerde nasıl yapılacağını inceledik, şimdi ise kayıt için gereken evrak ve belgeler nelerdir bunları inceleyelim…

Üniversite Kayıt Evrakları Nelerdir ve Nasıl Edinilir?

  1. Lise diplomasının aslı veya Geçici Mezuniyet Belgesinin aslı veya diplomanın kayıp olması durumunda Lise Diploması Kayıp Belgesinin aslı
  2. YKS Sonuç Belgesinin internet çıktısı
  3. Fotoğraflı Nüfus Cüzdan Fotokopisi
  4. 6 adet 4.5×6 ebadında çekilmiş vesikalık fotoğraf
  5. Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümlerine kayıt yaptıracaklar için “tam teşekküllü resmi bir hastaneden, eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği ürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını belgeleyen heyet raporu” getirmeleri gerekmektedir.
  6. Sakarya Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım programına kayıt yaptıracaklar için 2 “devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları (Öğrencinin boy ve kilosunun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.), program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip  arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları” gerekmektedir.
  7. 1988 ve daha önce doğumlu erkek adayları için Askerlik Şubelerinden alacakları Askerlik Durum Belgesi. (1111 sayılı Askerlik Kanunu gereği 29 yaşından büyük yükümlüler askerlik şubesi başkanlıklarından alacakları askerlik durum belgesine göre kayıtları yapılır. Bu durumdakilerin askerliklerinin ertelenmesi mümkün olmadığından, kayıtlarının yapılmasını müteakip öğrenimlerine askerlik hizmetini tamamladıktan sonra devam edebilirler)

Nasıl Kayıt Sildirebilirim?

Kayıt Sildirmek isteyen öğrencilerin bizzat Öğrenci İşleri Bürosuna başvurmaları gerekmektedir. Bunun için Öğrenci işlerine, kayıtlarını sildirmek istediğini açıkça belirten imzalı ve tarihli dilekçesini ve öğrenci kimlik kartını öğrenci işlerine teslim etmelidirler. Kayıt sildirmek için okulumuza bizzat başvurmak şarttır. Yaz aylarında öğrenci işleri özellikle temmuz-ağustos aylarında izinli olabileceğinden gelinmeden önce telefon ile aranması uygun olacaktır. Posta ile kayıt silme işlemi yapılmaz. diplomanızı geri alabilmek için kaydınızı sildirmeniz gerekir. Bu durum genellikle başka bir üniversiteye kayıt yaptırma aşamasında karşınıza çıkar). Üniversiteye herhangi bir nedenle borcu bulunan öğrencinin kayıt silinmesi aşamasında ödemeleri denetlenir.

Nasıl Kayıt Dondurulur?

Kayıt dondurmak için her şeyden önce öğrencilik haklarınızın oluşması gerekir. Bu yeni kazanan adayların öncelikle okulumuza kayıt yaptırmaları anlamına gelir. Kayıt dondurmak için uygun karşılanacak belgelenmiş bir mazeret kayıt dondurma isteğini bildirir bir dilekçe ile bizzat sunulmalıdır.

  • Hastalık Hali: Öğrencinin veya birinci ya da ikinci derece yakınlarından birinin hastaneye yatmasını gerektirecek nitelikte ciddi bir rahatsızlığının bulunması veya en az 20 günlük heyet raporu almasını gerektirecek bir durumunun oluşması halinde; bu durumunun bir raporla belgelenmesi ve form ekinde sunulması gerekir.
  • Yakınlarından Birinin Vefatı: Öğrencinin birinci veya ikinci derece yakınlarından birinin vefatı nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalması halinde; durumun belgelenmesi ve ilgili Dekanlık/Müdürlüğe form ekinde sunulması gerekir.
  • Tutukluluk ve Hükümlülük Hali: Öğrenci en az 20 gün süreli tutuklanmış ise; tutuklama kararının bir suretinin, form ekinde sunulması gerekir. Öğrenci hüküm giymiş (Terör suçu hariç) ise; kararın bir suretinin form ekinde sunulması gerekir.
  • Maddi durumun yetersiz olması Hali: Öğrenci dilekçe ekinde resmi kurumlardan alacağı ihtiyaç sahibi olduğuna dair belge ile başvurması gerekir.
  • Üniversite ve Diğer Resmi Kurumlarca Görevlendirilme Hali: Öğrencinin en az 20 gün süreli olarak, ulusal veya uluslararası yarışma, sportif faaliyet vb. nedenle üniversite veya diğer resmi kurumlarca yapılan görevlendirilmesi durumunda; resmi belgesini; ilgili Dekanlık/ Müdürlüğe form ekinde sunması gerekir.

Kayıt dondurulması durumunda ödemeler

Öğretim yılı başlamadan (güz yarıyılı başlamadan) yapılacak çift dönemlik kayıt
dondurmalarında, o öğretim yılı için ödemeler alınmaz. Evvelce ücretini yatırmamış, fakat kayıt dondurmak için başvuru yapmış öğrenciler, başvurusunun kabulü aşamasında harç ücretini yatırırlar. Öğrenci harç yatırdıktan sonra kayıt dondurur ise, harç ücreti iade edilmez yada mahsup edilmez. Öğretim başladıktan sonra kayıt dondurma talebinde bulunursa, o dönemin harcı yatırılır.

Tek dönemlik kayıt dondurmak için başvurmuş öğrenciler, donduracağı döneme ilişkin ödemelerinin harç bileşenin öder. Kayıt dondurma işlemleri kesinleşmeden hesap numarası istenmemesini rica ederiz.

Harçlar yıllık olduğu ve 2 eş taksit ile ödendiği unutulmamalıdır. Kayıt dondurma, askere gitme gibi gibi tüm izinler, yüksek okulumuza gerekçeli başvurunun Yönetim Kurulumuzca uygun görülmesi halinde verilir. Öğrenimi esnasında askere gitmek için dilekçe ile askerliği süresince kayıt dondurmak için başvuran öğrenciler, askerlik başlangıç tarihini gösterir Sevk Belgesini (Yusem E-Sevk) beyan etmemeleri halinde, başvuruları kabul edilmez. Askerliği sebebiyle kayıt donduran öğrenciye askerlik süresi kadar izin verilir. Askerden dönüşten sonra durum yüksek okulunuza dilekçe ile bildirilmeli ve bir sonraki yarıyılda diğer öğrenciler ile beraber normal kayıt yenileme işlemi yapılmalıdır.

İşte Sakarya Üniversitesinde kayıt dönemi detayları bunlardı. Eğer siz de bu güzel Üniversitenin yeni üyesi olmaya hazırlanıyorsanız, bu bilgilerden yararlanarak aramıza katılabilirsiniz.