Skip links

Öğrencilikte Pratik Yaşam

Öğrencilikte Pratik Yaşam

Öğrencilik her dönemde gerektirdiği pratik zeka dolayısıyla dillere düşmüş, marjinal fikir ve icraatlar üreten öğrencilerin eserleri sosyal medya aracılığıyla popülerlik edinerek, öğrencilik yaşamının zorlukları ve bununla beraber kolay çözüm önerileri kitlelerin hizmetine sunulmuştur. Dolayısıyla, ufak çabalarla kolay yaşama ana fikirli öğrencilik hayatı için neler yapmalıyız? Hem pratik olsun hem de işinize yarasın mı istiyorsunuz? Düşük bütçelerle kaliteli yaşamlar istediğinizi de duyar gibiyim.. O zaman okumaya devam edin! Karşınızda öğrenciler için pratik yaşam tüyoları…

1- Ev düzeni

Öğrenci evi ve düzen mi, dediğinizi duyar gibiyim. Neden olmasın? Vereceğim bu tüyolarla artık aradığınızı hemen bulacak, eviniz daima düzenli ve çatkapı bir aile ziyaretine hep açık, arkadaşlarınızın hem rahatlıkla misafirliğe gelebileceği hem de kıskanacağı bir ev olacak! Peki neler yapmalıyız evimiz düzenli olsun diye?

  • Her eşyanın yeri ve düzeni sabit olmalı, eşyalar muhakkak gün içindeki tempoda yer değiştirecektir fakat önemli olan hep aynı düzen içinde koltuklarınızı, masanızı ya da kişisel eşyalarınızı kategorize ederek dizayn etmelisiniz.
  • Eşyalarınızı koyacağınız yerleri düşünürken özellikle ihtiyaçlarınıza uygun şekillendirmelisiniz. Örneğin mutfak masası salonun uzak köşesinde değil, mutfağa yakın olmalı ya da televizyon mümkünse tüm koltuklardan görünebilecek yeterli uzaklıkta monte edilmeli.
  • Yatak odanızın da kendi içinde bir düzeni olmalı tabiki. Sürekli dağılan, her hafta sil baştan toplamanız gereken bir oda istemiyorsanız; ertesi gün giyeceğiniz kıyafetlerinizi, takı, aksesuar, makyaj malzemeleri, okula götüreceklerinizi içine koyduğunuz çantanızı hali hazırda bekleterek uyursanız, hem sabah uyandığınızda kusa sürede işinizi halleder odanızı hiç dağıtmadan evden çıkmış olursunuz hem de kıyafet seçerken ya da eşyalarınızı ararken odayı dağıtmanız ve vakit kaybetmeniz yerine kendinize
    güzel bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
  • Banyo evinizin en kilit noktalarından biridir. Özellikle ortak kullanımı dolayısıyla, ev arkadaşlarınızın hassasiyet göstermesi gereken temizlik açısında da daima kullanılabilir tutulmalıdır. Banyo düzeni için önemli olan kişisel eşyalarınızın en çok bulunduğu ortak alan olduğundan, herkesin kendi şampuan ya da kişisel bakım ürünlerini düzenli bir şekilde ve ayrı ayrı yerlerde muhafaza etmesi gerekir. Her gün dişlerinizi fırçalayıp, yüzünüzü yıkayıp ve duş aldığınızdan dağılması da muhtemeldir. Eğer herkes kendi alanını düzenli tutarsa bu sorun da böylelikle çözülmüş olur.

2-Ev Temizliği

Bir ev nasıl temizlenir? Daha doğrusu siz vakti kısıtlı ve yaşanabilecek kadar temiz olması yeterli öğrenciler için en az 1 hafta kalıcı ev nasıl temizlenir? Öncelikle temizlik malzemesi seçimlerini nasıl yapmalıyız ve nereden edinebiliriz? Süpürgelerin çoğu boş zemindeki tozlar vb şeyleri rahatlıkla çeker fakat halıları derinlemesine temizleyen hem uygun fiyatlı hem de güzel bir süpürge edinmeniz, temizlik yapıldığının yani evinizin temiz olduğunun ortaya çıkması, o kadar uğraşınıza değmesi için önemli bir faktördür. Bu yüzden Sakarya daki Çark Caddesinden 2. el kaliteli süpürgeleri uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Zaten bunların çoğu da öğrencilerin elinden çıkmış olacaktır. Vileda seçimi yaparken ise herkes tarafından bilinen klasik viledalar yerine, düz tabanlıları tercih edin. Hem daha iyi temizler, hem de başlığını çıkarıp makinede 15 dakikada tertemiz yapabilirsiniz. Toz bezleri ise yer markette bulabileceğimiz standart bezlerden seçilebilir, işinizi görecektir. Temizlik malzemeleri için de aynı şeyi söyleyebiliriz, her deterjanın bir çok mağazada muadilleri bulunduğundan çok uygun fiyatlara da bu ürünleri satın alabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri edindikten sonra gelelim temizliğe…

İlk yapmamız gereken rutin bir silme süpürmenin dışında detaylara dikkat etmek. Haftada bir gün temizlik yapın ama ayrıntılı yapın.

Nedir bu ayrıntılıdan kastımız?

Örneğin salon temizliği yaparken, koltuğun ulaşabildiğiniz her yerini, halının ulaşılabilir olan alt kısımlarını ve diğer eşyaları iyice süpürmeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra aynı ayrıntılara dikkat ederek silme işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra etrafta bulunan sehpa, tv ünitesi, kitaplık, biblo gibi eşyaların güzelce tozları alınır. Haftada bir temizlik ve öğrencilik hayatı için bunlar yeterlidir. Bir kaç ayda bir de tüm evi ayağa kaldırarak çok detaylı temizlik yapabilirsiniz. Eğer çok titizseniz, koltukları çekip arkalarını temizleyebilir, halıları kaldırıp altlarını süpürebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir durum. Ama temizlik yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de tüm odaları aynı gün bitirmeye çalışmak. Süpürülmemiş bir oda bile kalırsa oradaki tozlar sizin aracılığınızla taşınacak ve yapılan temizlik boşa gidecektir. Mutfak temizliğinde en az haftada bir ocağınızı ve fayanslarınızı şöyle bir cifli su yaparak silmeye çalışın, aksi takdirde bunu aksattığınızda temizliği de zorlaşacaktır. Dolap içlerini dışlarını, buzdolabını yine detaylı temizlik zamanı birkaç ayda bir temizleyebilirsiniz.

Banyo için ise mutlaka her hafta bir doktor eldiveni ile domestos ve cif yardımıyla klozet, duş kabin ve lavaboyu temizlemelisiniz.

3-Çamaşır Yıkama

Ortak bir çamaşır sepeti kullanıyorsanız sepet doldukça çamaşırları siyahlar, beyazlar ve renkliler olarak ayırarak yıkayabilirsiniz. Eğer hassas, ipek ya da yünlü birşeyleriniz varsa bunları çamaşır makinesinin hassas bölümünde yıkamalısınız. Deterjan seçimi için ise, her türlü çamaşırı yıkaması için Beyazlar ve Renkliler için yazan matiklerden kullanabilirsiniz. Böylece hem daha ekonomik hem de daha pratik olacaktır. Ayrıca banyo paspası ya da evde kullanılar hafif kilimleri çamaşır makinesinde yıkayabilir, halılarınızı ise halı temizleyen şirketlere verebilirsiniz. Çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gereken maddelerden en önemlisi, derece ayarıdır. İç çamaşırı, pijama ya da nevresim takımı gibi eşyaları mikropları kırılması açısından 60 derecede yıkamanız gerekirken, pantolon kazak ya da tişört gibi ürünleri de çekebileceği için 30 derece de yıkamanız yeterli olacaktır.

4- Mutfak için Özel Tüyolar

Mutfak denildiğinde öğrencilerin en sevmediği şey olan bulaşık ilk akla gelenlerden.. Maalesef çoğu öğrenci evinde bulaşık makinesi kullanılmadığından elde o biriken dağ gibi bulaşıkları yıkamak neredeyse büyük bir sorun haline geliyor. O zaman hemen bu büyük sorunu ortadan kaldıracak çözüm önerileri gelsin!

  • Ne kadar az tabak çatal o kadar az bulaşık!
    Örneğin kahvaltı Hazırlıyorsunuz, kahvaltılıkları tek tek tabaklara koymak yerine büyük bir tabağa tüm kahvaltılıkları koyun, kaç kişiyseniz (örneğin 3 kişi olduğunuzu düşünelim), 2 bardak, 2 çatal bitti bu iş! Topu topu yıkamanız gereken bir tava bir tabak iki bardak ve iki tane çatal olucak! Aynı durumu akşam yemeği için düşünecek olursak, yine ne kadar az tabak çatal o kadar az bulaşık mantığıyla, sabahkilerle farklı olarak sadece tava yerine tencere yıkamanız gerekecek..
  • Bulaşıkları bekletmemek!
    Yemekten sonra bulaşıkları hemen yıkarsanız hem lekeler yapışmadığından zorlanmazsınız hem de aradan çıkmış olur..
  • Bulaşık sırası yapmak!
    Her gün için, arkadaşınızın ders programına yoğunluğuna göre sıra belirlenip kişiler buna uyduğu takdirde bulaşık bir çile olmaktan çıkacaktır. Tabiki arada esler verilebilir fakat bütüne bakıldığında sıraya tabi kalınırsa düzen içinde bulaşık da bir sorun olmaktan çıkacaktır.
  • Hemen yıkayamıyorsanız sıcak suya koyun!
    Diyelim vaktiniz yok çıkmanız lazım, o zaman hemen bir kabın içine sıcak su koyun ve bulaşıklarınızı bunun içinde bekletin, en azından geldiğinizde inatçı kalıntılarla uğraşmamış olursunuz. -Mutfak sarı bezini ve süngerini sık sık değiştirin! Siz anlamasanız da birçok kir ve lekeye maruz kalan bu malzemeler bakteri üretiyorlar ve doğrudan çatal kaşık gibi ağzımızı temas ettirdiğimiz şeylere iki kat dikkat etmemiz gerektiğinden, mutfak ürünlerini de sık sık değiştirmemiz gerekir.
  • Yemek yaparken pratik ve lezzetli menüleri çıkartmak!
    Bir öğrenci evi için alınması gereken en önemli eşyalardan biri de set üstü fırındır. Hem ekonomik hem de portatif olan set üstü fırınlar öğrencilerin kurtarıcısı olacaktır. Fırında patates, köfte, et, tavuk gibi yemekleri çok pratik nir şekilde pişirebilirsiniz,
    hem sağlıklı hem de çok lezzetli olacağından şüphemiz yok! Saklama kapları Özellikle kuru baklagiller için, çay kahve gibi kuru gıdalar için saklama kapları kullanmak çok daha pratik ve düzenli olacaktır! Aradığınızı hemen bulabilecek ve paketlerle uğraşmayacaksınız. Ucuz olması açısından kalın plastik saklama kaplarını tercih edebilirsiniz.
  • Sürekli kullandığınız kettel, kahve makinesi, mikser gibi araçlar ulaşabilir bir yerde olmalı. Özellikle günde mutlaka en az 1 kez kullandığımız kettel tezgahın üstünde durmalı. Aynı şekilde tuz, şeker, sıvı yağ, çay ya da kahve gibi sürekli tüketilen kuru gıdalarda tezgahın üzerinde bulunabilir.

5-Yemek Menüleri

Her gün makarna ya da patates kızartması yemekten bıktınız mı? Artık lezzetli farklı ama pratik yemekler mi yemek istiyorsunuz? O zaman hadi okumaya devam edin..

  • Fırın yemeklerini tercih edin!
    Örneğin patatesi her gün kızartmak yerine birkaç baharat ve az miktarda sıvı yağ ile fırına atın, yarım saat gibi kısa bir sürede mükemmel bir yemek çıkacak ortaya!
  • Makarnaları çeşitlendirin
    Sürekli aynı makarna türünü yediğinizde makarnadan nefret ederek bitireceksiniz öğrencilik yaşamınızı, bunun yerine makarnanızı çeşitlendirin, örneğin içine birkaç sebze koyarak onu sebzeli makarna yapabilir, krema ya da süt koyarak kremalı makarnaya çevirebilirsiniz. En kolay yoluyla yoğurtlu makarna yapabilirsiniz. Bu şekilde hem her gün aynı şeyi yiyor olmayacaksınız hem de hayal gücünüzü kullanarak yemek tarifleri üretmiş…
  • Kahvaltı için en doyurucu besinleri tercih edin örneğin yumurta, patates gibi besinler sizi tüm gün tok tutabilir buna ek olarak yediğiniz peynir, zeytin ya da domates salatalık gibi besinler sizi doyuracak ve uzun süre tok tutacaktır. Okulda dışarıdan yemek istemiyorsanız kendi öğününüzü kendiniz yapın Popüler kültürde öne çıkan yiyeceklerden biri olan smoothie denilen yiyecek sizin  çin hem bir öğle yemeği hem de ara öğün olarak kullanılabilir. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz besini okula da götürebilirsiniz. Buna imkanınız yoksa da okul kantinlerinde aparatif yiyecekler ile de açlık ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
  • Evde yemek yaparken önce tencerede pişecek olan yemekleri ocağa koyup onun pişmesini beklerken salata, cacık gib yardımcı yemekleri yapar, sofrayı da bu sürede kurarsanız zamandan tasarruf etmiş ve kısa sürede işinizi bitirmiş olursunuz. Tüm bu püf noktalara dikkat ederek öğrencilik hayatınızı daha kolay hale getirebilir asıl hedefiniz olan ders çalışmak, okula gitmek ve sosyal etkinliklerde bulunmak gibi temel ihtiyaçlarına daha çok vakit ayırmış olursunuz. Herkesin diline düşmüş öğrencilik hayatının zor olduğu klişesini yıkarak keyifli bir öğrencilik hayatı geçirebilirsiniz…