Öğrencilik Hayatında Nasıl Diyet Yapılır?
Kilo probleminin 7 den 70 e herkesi ilgilendiren ortak bir sorun olduğu günümüzde, fazla kilolarından kurtulmak isteyen bireyler sık sık diyet yöntemine başvururlar. Artık 18 yaş altı çocukları da kapsayan bir sürü diyet ve sağlıklı beslenme yöntemi uygulanıyor. Özellikle öğrencilerin bu düzene ayak uydurması yetişkin bireylere göre daha zor oluyor. Dünya Sağlık örgütü(WHO) nün yaptığı araştırmalara göre obezite dünyanın 10. tehlikeli hastalığı olarak görülüyor. Bu bilgiden hareketle obezite bireylerin ya da kilo artışı bakımından obezite sınırında olan bireylerin özellikle sağlıklı beslenmeye özen göstermesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmek özellikle öğrencilik hayatında devamlı tüketilen hazır yiyeceklerden dolayı mümkün olmadığından çoğu öğrenci üniversite yıllarında aldığı kilolardan dolayı bu sınıra yaklaşabiliyor ve ülkemizde her 100 kadından 20’si, her 100 erkekten 13’ü obeziteyle mücadele ederken, kişilere düşen görev ise bu araştırmayı dikkate alarak beslenme düzen,ne dikkat etmesi. Böylesine riskli bir hastalığın baş gösterdiği günümüzde kişiler hazır gıdalardan, yağlı yiyeceklerden ve özellikle hareketsizlikten kaçınmalı.
Peki bir öğrenci diyeti nedir, nasıl diyet yapılır?
Bu soruyu 10 adımda inceleyerek işe başlayalım:
1. Adım: Hazır Yiyeceklerden Uzak Durun!
Öğrencilik hayatının olmazsa olması fastfood gıdalar hem maliyeti düşük hem kısa sürede ulaşılabilir hem de oldukça lezzetli olduğundan öğrencilere cazip gelir. Evde yemek pişirmek yerine tek telefonla yarım saat içinde yemeklerinin önüne gelmesi elbette herkesi cezbeder. Fakat bu durum alışkanlık haline getirildiğinde olumsuz sonuçlar doğurur. Metabolizmanız ne kadar hızlı olursa olsun, her ne kadar zayıf bir birey olursanız olun inanın bu beslenme şekliyle kısa sürede kilo alacaksınız. Öncelikle sağlığınız tehlikeye girecek, daha sonra da fiziksel görüntünüz sizi memnun etmeyecek. Her ikisi de yabana atılır cinsten olmadığından bir an önce hazır gıda tüketme anlayışınızı değiştirmelisiniz!
2. Adım: Sıkı bir Kahvaltı Yapın!
Günün besin değeri en yüksek olan öğünü kahvaltıdır. Yani kahvaltı yapmazsan kafan çalışmaz klişesi burada doğruluğunu ortaya koyar. Tüm gün sarf edeceğiniz enerjisi toplamak için her gün kahvaltı yapmaya çalışın. Kimi hızlı kahvaltılardan hoşlanır kimi ise uzun uzun yapılan sofra kahvaltılarından. Siz tercihinize göre doyurucu ve proteinli bir kahvaltı tercih edebilirsiniz. Kahvaltınızda olmazsa olmaz bazı besinler ise şunlardır: yumurta, peynir, yeşillikler. Eğer sadece 1-2 kilo fazlanız varsa ve ekmeksiz yapamıyorsanız tam buğday ekmeğini porsiyon kontrollü tüketebilirsiniz. Fakat obezite sınırında iseniz ekmeği tamamen bırakmanız sizin yararınıza olacaktır. Ekmek anlık tokluk hissi yaratır ve bir alışkanlıktır bunu yendiğiniz sürece kilo vermeniz hızlanacaktır. Öğrenciler için kahvaltı daima sabahın erken saatlerinde kalkmaya yönelik oluşundan düzgün bir şekilde yapılmadan geçiştirilir, bunu önlemek için ise pratik ve doyurucu bir kahvaltı hazırlayarak öğününüzü atlamamınız sağlanabilir. Örneğin yulaflı süt içildiğinde, yulafın tok tuma özelliğinden dolayı sizi saatlerce idare edecektir.
3. Adım: Şekeri Bırakın!
Şeker tüketimi çok sağlıksız olması dolayısıyla birçok hastalığa yol açar. Erken yaşlanmanıza sebep olur. Yapılan araştırmalar sonucu 30 yılı aşkın bir süredir şeker tüketmeyen bir kadının 55’inde 25 yaşında gibi görünmesini sağlamıştır. Tek sırrı ise şeker tüketmeyi yıllar önce bırakmış olmasıdır. Eğer şuan hala şeker tüketiyorsanız bırakmanızı tavsiye ederim. Eğer çayı kahveyi şekersiz içemiyorum diyorsanız o zaman çayı kahveyi bırakmalısınız. Öğrencilik hayatında da ne kadar çok kahve ve çay tüketildiğini biliyoruz. Günde en az 10 küp şeker sırf çay ve kahvelerden almaktayız. Zararlı besinlerden olan şeker sadece mutfaklarda kullanılan toz ya da küp şekerde değil, yapısal olarak pirinç, gazlı içecekler, patates bunların hepsinde bulunur. Kontrollü tükettiğinizde ve doğrudan şekeri tamamen bıraktığınızda patates ya da pirinç devasa bir sorun olmayacaktır fakat bu besinleri de porsiyon kontrollü tüketmeliyiz. Artık buna son verilmeli ve şeker hayatımızdan çıkmalıdır.
4. Adım: Gazlı İçecek yerine Alternatif Üretin!
Hepimiz kola ve türevi asitli içecekleri içmeyi çok severiz fakat bir litre kolanın içinde 28 adet küp şeker bulunmakta, yani bir bardak kola içtiğinizde dolaylı olarak 7 küp şekeri de tüketmiş oluyorsunuz. Kola, gazoz gibi içecekleri acilen bırakarak bunun yerine taze sıkılmış meyve suları ya da en sağlıklı içecek olan ayranı tercih edebilirsiniz. Ayda yılda bir kola, gazoz tüketebilirsiniz yeter ki alışkanlık haline getirmeyin, alternatif oluşturarak kendininizi sağlıklısına alıştırın.
5. Adım: Ara Öğünleri Atlamayın!
Öğrenci diyeti ‘nin olmazsa olmazları ara öğünleridir. İki ana öğün arası açlık krizini önler ve bir sonraki öğünde daha az yemenize yardımcı olur. Eğer ara öğün için neler tüketebileceğinizi bilmiyorsanız işte size ufak bir ara öğün menüsü:
- 1 porsiyon mevsim meyveleri
- 1 avuç kadar çiğ kuruyemiş(badem,ceviz,kaju vb.)
- 1 kase yulaflı yoğurt
- 2 adet kuru kayısı ya da gün kurusu yanına kuru yemiş
- Sütlü Türk Kahvesi
- 1 porsiyon sade dondurma
işte yukarıdakilerden size uygun olanları uygulayabilir ve böylelikle açlık krizinizin önüne geçebilirsiniz.
Bir öğrenci için bu ara öğünleri hazırlamak zor gelebilir. O halde siz de dışarıda olduğunuz zamanlarda en kolay ara öğün olan kuru yemişleri tercih edebilirsiniz. Yanınıza aldığınız kuru yemişler ara öğününüzü atlamamanızı ve akşama hazırlanmanızı sağlayacaktır.
6. Adım: Bol Su Tüketin!
Ortalama yetişkin bir bireyin günde en az 1.5/2 litre su tüketmesi gerekiyor. Ben su içmeyi unutuyorum diyenleri şöyle alalım. AppStore ya da GooglePlay’den rahatlıkla indirebileceğiniz su içmeyi hatırlatma uygulamaları size su içme alışkanlığı kazandıracak. Bu alışkanlığı edinmek kadar, günde ne kadar su içtiğinizi hesaplamakta önemlidir. Örneğin 4 bardak su 1 litreye eş değerdir. İster bu şekilde günlük su içme miktarınızı ölçebilir ister de kendinize litrelik şişeler alarak ölçebilirsiniz. Her durumda önemli olan günde en az 1.5-2 litre su tüketmeniz olacaktır.
7. Adım: Kızartma ve Hamur işinden uzak durun!
Öğrencilik hayatının olmazsa olmazı kızartmalar maalesef ki hem sağlığa çok zararlı hem de size inanılmaz derecede fazla kilo aldırıyor. Patatesi, köfteyi ya da biberleri kıxartmak yerine 1 tatlı kaşığı yağda harmanlayarak fırında pişirebilirsiniz. Hem daha
hafif olduğundan sindiriminizi kolaylaştırır hem de kilo almanızı önler. Sıvı yağ yağların içinde en tehlikelisi olduğundan, köy yapımı tereyağı bulabiliyorsanız tereyağ ya da zeytinyağı tüketmelisiniz. En az kızartmalar kadar zararlı olan Hamur
işleri de içerisinde bulunan undan ve çeşitli benzer besinlerden dolayı zararlıdır ve sizi anlık doyurur, bir saat sonra acıkmaya başlarsınız tıpkı beyaz ekmekte olduğu gibi. Dolayısıyla siz siz olun kızartma ve hamur işinden uzak durun!
8. Adım: Yasak Yok, Porsiyon Kontrolü Var!
Yukarıda bahsedilen tüm yiyecekleri tüketmemeniz tercihen en doğrusu olacaktır fakat yasak olan şeyler cezbedici olduğundan, ayda yılda bir dengeli ve kontrollü bir şekilde tüketilebilir olarak bakabiliriz. Örneğin öğle saatlerinde kızartma ve hamur işi
yediniz, akşama sadece salata yiyin! Kendinize bu şekilde rotalar çizerseniz diyetisyene ihtiyaç duymadan kendi iradenize hakim olarak istediğiniz ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.
9. Adım: Tatlı Krizlerine Alternatifler
Hemen herkesin çok sevdiği tatlılar, çikolatalar öğrenci diyeti için de geçerli, irademizi sarsan besin türüdür. Canımızın bir anda tatlı çekmesi ve hemen o an saate bile dikkat etmeden canımızın isteğini yerine getirmek uzun vadede kötü sonuçlara yol açabiliyor. Aniden gelen tatlı krizlerini bastırmak ve tatlı krizlerinizi önlemenin yolları ise öncelikli olarak sağlıklı alternatifler bulmaktır.
Örneğin:
- sütlü çikolata yerine-bitter çikolata
- waffle ya da fondü yerine- bitter çikolataya batırılmış mevsim meyveleri
- şerbetli tatlı yerine-ev yapımı meyveli yoğurt
- kurabiye veya kek yerine- yulaflı minik kurabiyeler tercih edebilirsiniz.
Böylelikle hem tatlı krizinizi bastırmış olursunuz hem de öğrenci diyeti bozmamış!
10. Adım: Hareket Edin!
Diyette en önemli adım hareket etmektir. Sadece oluşturulan listeye uymak yeterli gelmez, kaslarınızın çalışmaya ihtiyacı vardır. Öğrenciler için ise zaman ve imkan varsa fitness, pilates gibi sporlar tercih edilebilir. Bunlar yapılamıyorsa günlük 40 dakikalık bir yürüyüş yapılabilir. Eğer hiçbirine vaktiniz yoksa telefonunuza gün gün verilen aktiviteler üzerinde spor yapmayı hedefleyen uygulamalar indirerek günlük kısa süre içinde spor yapabilirsiniz.
İşte öğrenci diyeti yapmak için gereken 10 adımda diyet yapmanın inceliklerini öğrendiniz bundan sonra karar sizin, sağlıklı fit ve özgüvenli bir görünüm mü yoksa sağlıksız ve fazla kilolarından dolayı dolapta küçülen kıyafetler yığını biriken kişi mi olmak istiyorsunuz. Eğer değişim için kararlıysanız sağlıklı yaşamaya özen gösterin, obezite ile alakalı bilinçlenin, önce kendinizi sonra da etrafınızı koruyun.
Sağlıklı yaşamlar.
https://www.unigardenyurt.com/ogrenciler-icin-uygulanabilir-diyet-listesi/ isimli yazımızı okudunuz mu?