Öğrenciler için Ev Ekonomisi Detayları
Sadece öğrencileri değil tüm meslek gruplarından yetişkinleri de ilgilendiren ev ekonomisi konusu, o kadar gerekli görülmüş ki üniversite ortak dersi olarak bile veriliyor. Ev ekonomisinin bu denli önemli olduğu durumlardan en önemlisi de
şüphesiz öğrenciliktir. Öğrencinin her daim paraya ihtiyacı vardır, dolayısıyla parayı tükettiğiniz mecralarda tasarruf yaparak rahat yaşama imkanı bulabilirsiniz. İşte başlıca yapılması gerekenler ve 10 adımda ev ekonomisi tüyoları:
1- Bütçenizi belirleyin!
Ayağını yorganına göre uzat, atasözünün devreye girdiği bu maddedeki önemli detay, tüketimden önce elinize geçen bütçedir. Bu bütçeyi hesaplarken size her ay düzenli olarak gelen: harçlık, burs, maaş gibi yollarla elde edilen paraları toplayarak elinizdeki 1 aylık bütçenizi görmeniz gerekir. Örneğin ortalama bir öğrencinin 500 tl para ile bir ayını geçirmek zorunda olduğunu düşünelim. Bu bütçe içindeki ihtiyaçlara kiranız dahil olmasın, bu bütçe yalnızca, yeme-içme, kırtasiye, yol ve kişisel harcamalar için olsun. Bu bütçeyi 1 ay boyunca yettirmeniz gerektiğinden 1 ayda nereye ne kadar para harcamalısınız sorusuna yanıt arayın ve tüm ihtiyaçlarınız için gereken miktarı hesaplayın. 1 ay içinde 150 tl nizi yeme-içme masraflarınıza, 150 tl yi yol, kırtasiye ve acil durumlarda harcanabilecek masraflarınıza geri kalan 200 tl yi ise kişisel ihtiyaçlarınıza ayırabilirsiniz. Buradaki temel konu gelirlerinize göre giderlerinizi ayarlamak olacaktır. Bunu başardığınız takdirde istediğiniz gibi ekonomik ve rahat bir öğrencilik hayatı sürebilirsiniz.
2-Bütçenizde ekonomiye gitmek için en fazla para harcadığınız bölümü tespit edin!
Genellikle çoğu öğrenci yeme-içmeye çok para harcar. Bunun nedeni dışarıdan çok sık yemek yemesidir. Hem sağlıksız hem de bütçe düşmanı olan bu yöntem her seferinde ay sonunu göremeyecek durumda olmanıza neden olur. Bunun yerine ne mi yapmalıyız? Evde hem temiz hem ekonomik hem de daha pratik yemekler yaparak yaşam kalitenizi bütçenizle doğru orantıda ükseltebilirsiniz. Evde yemek yaparak dışarıda 30 tlye yediğiniz bir yemeği size 10 tl ye mal ederek 20 tl tasarrufa geçmenizi sağlar. O 20 tl ler birikerek ayın son haftasına kadar geçinmenizi sağlar.
3-Gereksiz harcamalardan kaçının!
Alışveriş esnasında “ buna ihtiyacım var mı, almazsam ne olur?” diye düşünerek harcamalarınızı asgari miktara düşürebilirsiniz. Bu sadece kişisel alışverişlerinizde değil, mutfak alışverişleriniz de de geçeri olmalı. Örneğin tüketebileceğiniz kadar yiyecek almalı, bütçenize uygun fiyatlı olanları tercih etmelisiniz.
4- Yükte hafif, paha da ağır şeyleri evden getirebilirsiniz!
Eğer en az ayda bir ailenizi ziyarete gidiyorsanız, ev arkadaşlarınızla beraber aranızda dağıtım yaparak, çamaşır ve bulaşık deterjanı gibi, sürekli tükettiğiniz baklagiller, kuru gıdaları ya da o an evinizde ne bulunuyorsa valinizin bir köşesine sıkıştırarak evinize katkıda bulunabilirsiniz.
5- Tek seferde iki günlük yemek pişirmek!
Evde yaptığınız yemekleri kişi sayısına göre iki günlük yaparak, hem zamandan hem de malzemelerden tasarruf edebilirsiniz. Dolayısıyla haftada her gün yemek pişirmek yerine, iki gün aynı yemeği yiyerek haftanın 3 günü zamanınız da paranız da size
kalabilir!
6-Çamaşır Makinesi boş çalışmasın!
2 parça çamaşır için makineyi çalıştırarak hem elektrik hem su hem de deterjanı boşa harcamak yerine, bırakın birkaç gün çamaşırlanız biriksin ve makineyi doldurarak çalıştırın. Böylelikle bir çok şeyden tasarruf etmiş olacaksınız.
7- Yiyecekleri buzlukta dondurmayı alışkanlık edinin!
Örneğin bir gün canınız pratik bir börek yapmak istedi, yaptıklarınızın hepsini tüketemediğinizi ve ziyan olduğunu gördünüz. İşte tam burada, ihtiyaç fazlası olan börekleri çiğ şekilde buzluğa atabilir ve ilerleyen zamanlarda yapmak için yiyecek bulamadığınızda buzluktan çıkarıp pişirebilirsiniz. Bu alışkanlığı edindiğinizde daima hazırda yiyecekleriniz bulunacak ve acil yardım yiyecekleriniz gününüzü kurtaracaktır.
8-Kızartma Yağlarına dikkat!
Öğrencilik hayatının sık tüketilen yemeklerinden olan kızartmalı yemekler için sıvı yağ temel faktördür. Sıvı yağınızı güzel muhafaza ettiğinizde onu en az 5 kez kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, kızartma tavasındaki yağ soğudunda onu ağzı güzelce kapanan bir kavanoza koyarak muhafaza edebilirsiniz. Böylelikle sürekli biten sıvı yağdan tasarruf etmiş olursunuz.
9-Bayatlayan ekmekleri değerlendirmek! Öğrenci evlerinde sürekli ekmeklerin bayatlaması ve dolayısıyla atılması hem israf hem de maddi açıdan az da olsa bir kayba gireceği için bunun yerine size harika bir çözüm önerisi sunuyorum. Öncelikle ekmeklerin bayatlamaması için onları poşetin içinde buzdolabında saklayabilirsiniz ama diyelim ki bayatladı bu durumda ne yapacağız? Eğer köfte yapıyorsak hep bayat ekmek bir sorun oluşturur, o anda evde bulunmaz, tazesi vardır onunla olmaz. İşte siz bayatlamış ekmeklerinizi rondodan geçirerek kapalı bir kavanozda buz dolabında saklayabilir, rondonuz yoksa da aynı işlemi elinizle ekmekleri ufak parçalara bölerek yapabilirsiniz. Böylelikle, ihtiyacınız olduğunda dolaptan çıkarıp ekleyebilir hem ihtiyacınızı giderebilir hemde israfı engelleyerek ev ekonominize katkıda bulunabilirsiniz.
10- Kendi Sturbucks içeceğinizi kendiniz yapın!
Eğer siz de yaz-kış sıcak ya da soğuk kahveler tüketmeyi sevenlerdenseniz, her gittiğimizde 15 tl ödediğiniz Starbucks ziyaretlerinizi azaltarak evde en sağlıklı ve ekonomik içecekleri kendiniz hazırlayabilirsiniz. Sıcak içecekleri zaten birçoğumuz evde rahatlıkla yapıyoruz peki ya soğuk içecekler?
İşte en kolay buzlu kahve yapımı: Nescafenin ister çekirdekli ister sıcak çikolata ister 2si bir aradasını yani dilediğiniz, içmekten keyif aldığınız kahve çeşidini sıcak kahve yapar gibi yapın, yaptığınız bu sıcak kahveyi buz yapmak için kullandığımız kaplara dökerek dondurun, bir kaç saat sonra büyük bir kahve fincanına yaptığınız bu donmuş kahvelerden isteğinize göre
3-4 parça koyun ve üzerine süt ekleyerek afiyetle için, ev yapımı 3 tl lik içeceğiniz,15 tl lik Sturbucks içeceğinizin yerini aratmayacaktır!