Öğrenci Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Bir öğrencinin okuldaki başarısını belirleyen en önemli konu, çalışma alanının ders çalışmaya müsait olmasıdır. Bu alanın uygunluğu, derse ayrılan sürenin çok daha verimli geçmesi anlamına gelir. Bu sebeple öğrenci veya ailelerin gerek evlerinde, gerek yurtlarda çalışma ortamı belirlerken bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Öğrencinin verimliliğini ve başarısını etkileyecek olan çalışma ortamına dair bazı önemli hususlar:
1. Çalışmaya Özgü Bir Alanın Varlığı:
Ev veya konaklanan herhangi bir yer içerisinde, bir öğrenci için en ideal olanı, özel bir ders çalışma odasının bulunmasıdır. Eğer mümkün değilse, evin bir köşesi ders çalışma alanı olarak ayrılabilir ve o alan çalışma araç gereçleri dışında olabildiğince boş tutulmalıdır.
2. Odalardaki Eşyalar:
Bu alanda ders çalışılacağından etrafta dikkati dağıtabilecek afiş, yazı, poster, resim, bilgisayar, televizyon, müzik seti veya telefon gibi eşyalar olmamalıdır.
3. Odanın Rengi
Bu hususa çok dikkat edilmese de renk hususunun insan psikolojisi üzerinde zannedildiğinden daha fazla etkisi vardır. Araştırmalar öğrencilerin mavi renkte dizayn edilmiş odalarda daha verimli olduğunu göstermektedir.
4. Aydınlatma
Aydınlatma, gözü yormayacak, dikkatin dağılmasına sebep olmayacak şekilde uygun bir lamba, doğru ışık türü ve seviyesi ile sağlanmalıdır. Aksi taktirde çalışmanın ortasında uykuyu getirebilir.
5. Odada Diğer Kişilerin Varlığı
Bazı kişiler konsantre olduğunda etraftaki olay, ses ve kişileri algılamazlar. Fakat bunu yapamıyorsanız, çalışma ortamınızda dikkatinizi dağıtacak kişilerin olmamasına özen göstermelisiniz.
6. Oda Isısı
Oda sıcaklığının ideal vücut sıcaklığında tutulması gerekir. Üşüme ya da fazla ısınma, mayışmayı veya uyku ihtiyacını doğurabilir, her iki durumda da sizi ders çalışmaktan uzaklaştırabilir.
7. Alanın Yalnızca Ders Çalışma İçin Ayrılması
Eğer böyle bir imkanınız varsa, ders çalışacağınız alanda farklı hiçbir eşyanın bulunmaması kesintisiz bir konsantrasyon kurmanızı sağlayacaktır. Hem dikkatinizi farklı eşyalar çekmez, hem de başka eşyalar için odaya kimsenin girmeyeceğinden emin olmuş olursunuz.
8. Masa ile Pencerenin Yakınlığı
Çalışma masanızın kesinlikle pencere önü ve yanında olmaması gerekir. Bu durum, dışarıda hareket olsa da olmasa da dikkatinizin dışarıya kaymasına sebep olacaktır.
9. Masa ve Sandalye Seçimi
Masa ve sandalyenizi doğru seçmeniz gerekir. Ne çok yüksek, ne çok alçak ne de aşırı sert olmalıdır. Bunlar bir süre sonra yorulup, yerinizden kalkma ihtiyacı doğuracağı için bölünmenize sebep olur. Mutlaka ergonomik ve rahat olmalıdırlar.
10. Masadaki Eşyalar
Masada yalnızca ders çalışmak için gerekli araç gereçler olmalıdır. Amacın dışında hiçbir eşya bulunmamalıdır. Özellikle ayna/telefon gibi eşyalar, dikkat dağıtacağı için çalışma masasından uzak tutulmalıdır.
11. Temel İhtiyaçların Zamanlaması
Ders çalışmaya başlanmadan önce yemek, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar karşılanmalı, ders sırasında dikkati farklı yöne çekecek tüm etkenler yok edilmelidir. Yemek çalışmanın başında veya verilecek kısa aralarda yenmelidir. Mümkünse çalışma masasında yiyecek ve içecek bulundurulmamalıdır.
12. Odanın Havalandırılması
Odada oksijen azaldığında bu baş ağrısı ve havasızlığa sebep olur, bu da dikkatin dağılmasını sağlar. Oda ders çalışma esnasında sık sık havalandırılmalıdır.
13. Öğrenci Yurtlarındaki İmkanlar
Yurtta özel oda şansı bulamayan öğrenciler, mümkün olduğunca kaldıkları odalarda bu koşulları sağlamaya çalışmalıdır. Eğer odalar ders çalışmaya yeteri kadar müsait yurtta bulunabilecek derslik veya kütüphane gibi alanlar kullanılmalıdır.