Skip links

Burs/Kredi Hakkında Merak Edilenler

Daha önceki yazılarımızda Devlet katkısından bahsetmiştik. Peki nedir bu devlet katkısı? Devlet katkısı diye adlandırılan üniversiteli öğrencilere aylık gelir takviyesi kredi ve burs olarak iki başlık altında incelenir. Bunlara ayrı ayrı göz atmakta fayda var.

Kredi nedir?

Üniversite eğitimi esnasında öğrencilere gelir amaçlı ve karşılıklı verilen devlet katkısıdır.

Burs nedir?

Üniversite eğitimi esnasında başarılı olmuş ve durumu yetersiz öğrencilere verilen, karşılıksız devlet katkısıdır.

Nasıl başvururuz?

Kredi ve Burs kavramlarının ne olduğunu öğrendik,şimdi de bunlara nasıl başvuracağımıza göz atalım. Burs/Kredi başvurularını kyk.gsb.gov.tr sitesinden yapıyoruz. Bu başvuru için gerekli olan belgeler ise yine aynı adreste ilan edilmektedir.

Kimlere öncelik tanınır?

Başvuru yapılırken eğer özel bir durum varsa şehit yakını vb gibi bu durumlar için ise ayrıca öncelik belgeleri hazırlanarak ve başvuru yapılacaktır.Öncelik belgeleri kamu ve kuruluşlar tarafından araştırılıp, aşağıdaki kategorilerden olan kişilere öncelikle burs verilecektir. İşte burs için önceliği olan kişiler:

  • Şehit/gazi çocuklarına
  • %40 ve üzeri engelli vatandaşlara
  • Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurdunda barınan öğrencilere
  • Darüşşafaka Lisesinden mezun olan öğrencilere
  • Amatör milli sporculara
  • Anne ve babası vefat edenlere

Başvurudan sonra ne yapılmalı?

Başvuru yapıldıktan sonra  belirlenen tarihler arasında e-Devlet üzerinden burs/kredi ekranındaki taahhütname onayı yapılması gerekir.

Ödemeler nasıl ve ne zaman gerçekleştirilir?

Hem burs hem de kredi aynı anda alınmayacağı için size burs ya da krediden size uygun olma durumuna göre birisi çıkacaktır. Burs veya kredi çıktıktan sonra ise ödeme gerçekleşir, Ekim ayı itibariyle TC kimlik numaramızın son rakamına göre her ayın 6-10 u arasında ödeme yapılmaktadır.

Kredi ve Burs kesilebilir mi?

Peki kredi ve burs bazı durumlarda kesilebilir mi? Evet kesilebilir,

eğer kredi alıyorsanız, üniversitenizden ayrıldığınızda, uzaklaştırıldığınızda, kayıt dondurma gibi işlemler yaptığınızda, öğrenim gördüğünüz kurumun kapatılması, kurum yurdundan kovulma, en az asgari ücretle devamlı çalışma, kesin hüküm ile mahkum olduğunuzda öğrenim krediniz kesilir.

Peki burs alıyorsanız hangi durumlarda paranız kesilir şimdi de buna bakalım. Eğer başarısız olursanız, üniversiteden ayrılma, uzaklaştırılma, kayıt dondurma vb işlemler, üniversitenizin kapatılması, ceza alma ve kesin hükümle mahkum olma durumunda bursunuz kesilir.

Kredi veya Burs almaktan vazgeçerseniz ne yapmalısınız?

Eğer öğrenim süresi içerisinde burs veya kredi almaktan vazgeçerseniz www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devler şifreniz işe iptal işlemi yapmalısınız.

Geri Ödeme Durumları

Nihayet sona geldik ve öğrenimizi tamamladınız diyelim. Burs alanlar için geri ödeme olmadığı için onların herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur fakat kredi alan öğrenciler mezun olduktan 2 yıl sonra aldıkları krediyi ödemeye başlamaktadırlar.

Her ay nasıl öğrenim süresinde veriliyorsa aynı şekilde her ay geri alınmaktadır. Ayrıca erken ve peşin ödeme durumlarında indirimler sağlanmaktadır.

Kredi ve Burs aynı miktarda mı verilir?

Her ikisi de aynı miktarda her ayın belirli günlerinde öğrencilerin hesabına yatar. Kredi ve Burs ne kadardır, artışları nasıldır?

Kredi ve Burslar 2017-2018 yılı ocak ayı itibariyle 470 tl olarak belirlenmiştir. Her yıl %10 civarı artmaktadır.Artışlar her yılın Ocak ayında gerçekleşir.